مرکز تجاری ایران در دمشق تاسیس میشود
معاون امور بازرگانی سازمان صمت خراسان رضوی: مرکز تجاری ایران در دمشق تاسیس میشود
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: از موارد در دست اقدام بین دو کشور ایران و سوریه، تاسیس مرکز تجاری ایران در دمشق و راهاندازی شرکت حمل و نقل مشترک بین دو کشور است.
علی غفوریمقدم امروز در نشست فرصتهای سرمایهگذاری و تجاری ایران و سوریه در هتل پارس مشهد، اظهار کرد: مشترکات فرهنگی و علاقهمندیهای بین دو کشور ایران و سوریه به ویژه در شرایط خاص فعلی قابل شمارش نیست. بدون تردید برگزاری چنین نشستها و همایشهایی تحت عنوان سرمایهگذاری و روابط تجاری فرصت مغتنمی برای آشنایی با ظرفیتها، پتانسیلها و استعدادهای دو کشور است.
وی با بیان اینکه رابطه بین دو کشور ایران و سوریه رابطه جدیدی نیست، عنوان کرد: این رابطه ریشه در چند دهه گذشته و چند صد سال اخیر دارد. سوریه جزو معدود کشورهایی بود که از ابتدای انقلاب کنار کشور ما در حوزههای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی حضور داشت و در دوران دفاع مقدس تنها کشوری که از ایران حمایت کرد و کنار آن قرار گرفت، سوریه بود. در حوزه ژئوپولیتیک، سوریه در سیاست راهبردی ایران از جایگاه ویژهای برخوردار بوده و پل ارتباطی بین ایران، لبنان و محور مقاومت است.
غفوریمقدم بیان کرد: در سالهای سختی که سوریه در چند سال اخیر پشت سر گذاشت، ایران، سایر کشورها و افراد مقاومت پشتوانه این کشور بودند و تمام تلاش ما این بود که نظام و حاکمیت سوریه حفظ شود، بنابراین از هیچ تلاشی در هیچ بخشی چه اقتصادی و چه حوزههای دیگر دریغ نکردیم. جلوه بزرگ و بارز این حضور و همراهی زمانی بود که داعش در سوریه حضور یافته و ایران با تمام توان از نظام، حاکمیت و ملت سوریه در مقابل داعش دفاع کرد، اکنون بعد از چند سال شرایط سخت با زمینههای مساعد در کشور سوریه مواجه هستیم و امیدواریم به سرعت شرایط رشد اقتصادی، صنعتی و اجتماعی این کشور فراهم شود.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی خاطرنشان کرد: طی یک سال اخیر دیپلماسی اقتصادی کشور در این حوزه اقدامات مختلفی را فراهم کرده و این نشان فرصتی برای بررسی زمینههای تقویت این ارتباط و اقدامات است. بررسیهای صورت گرفته در حوزه اقتصادی در یک بازه زمانی ۱۰ ساله از ۲۰0۸ تا ۲۰۱۸ به دلیل اتفاقاتی که در شرایط اجتماعی و نظامی سوریه رخ داد، شاهد کاهش تجارت در سوریه بودیم که از ۳۰ میلیارد دلار به ۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۸ کاهش پیدا کرد و به همین دلیل حجم تجارت ایران به سوریه نیز طی این سالها سیر نزولی داشته است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر هر دو دولت ایران و سوریه به دنبال تقویت حوزه ارتباطات تجاری و اقتصادی هستند، تصریح کرد: امیدواریم در این بخش از کشورهای دیگر که در این حوزه حضور یافتند عقب نمانیم و همانطور که در حوزه سیاسی کنار سوریه بودیم، در حوزه تجاری و بازرگانی نیز نهایت بهره را ببریم. مجموعه اقداماتی که طی ماههای اخیر صورت گرفته بستر مناسبی را برای انجام فعالیتهای اقتصادی و تجاری بین دو کشور فراهم کرده است.
غفوریمقدم افزود: در حال حاضر بخش عمدهای از تعرفههای کالاهای توافق شده بین دو کشور ۴ درصد بوده که در دست بررسی است تا این رقم به صفر برسد. به جز ۸۸ قلم کالا که شامل ۱۴ قلم کشاورزی و ۷۴ قلم صنعتی است، در سایر کالاهای توافق شده تعرفه به ۴ درصد کاهش یافته است، کمیته همکاریهای مشترک صنعتی و معدنی بین دو کشور در حال برنامهریزی و پیگیری است و در سازمان توسعه تجارت و دیپلماسی اقتصادی به جد پیگیر این موضوع هستند.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه داد: از جمله نتایج این فعالیتها در نیمه اول سال جاری صدور دو مجوز برگزاری نمایشگاه بود که امیدواریم زمینه برای برگزاری نمایشگاههای متقابل بین دو کشور تقویت شود. چند برنامه مهم در حوزه برنامههای تجاری وزارت صمت نیز وجود دارد که سازمان توسعه پیگیر است. اولویتهای این بخش امکان تهاتر کالا در بخشهای مختلف به ویژه بخش تولیدی، صنعتی و فعال کردن شورای بازرگانی مشترک دو کشور و از موارد در دست اقدام تاسیس مرکز تجاری ایران در دمشق و راهاندازی شرکت حمل و نقل مشترک بین دو کشور بوده است.
وی بیان کرد: با همه این شرایط هنوز محدودیتها و مشکلاتی برای توسعه ارتباطات تجاری بین دو کشور از جمله مشکلات بانکی و مسایل ناشی از تحریم وجود دارد، با همین هدف چند اولویت از جمله ترک تشریفات مناقصات، تسهیل صدور ویزا و اطلاعرسانی قوانین تجاری دو کشور در دست پیگیری است. یکی از موارد مهمی که فعالان اقتصادی دو کشور مدنظرشان بوده، مساله تبادل پول و مسائل مالی است. در همین زمینه شاهد بودیم اخیرا تفاهمی بین بانکهای مرکزی دو کشور امضا شد که گشایش بانکها در دو کشور و تاسیس بانک مشترک در این تفاهم وجود دارد.
غفوریمقدم در خصوص آمار صادرات استان به سوریه در سال ۹۷، گفت: حجم صادرات استان به سوریه حدود ۶۵۰۰ تن به ارزش ۱.۵ میلیون دلار بوده و عمده کالاها الیاف، مخمر، فرآوردههای غذایی، کاغذ گراف، سیبزمینی آماده و موارد مشابه بوده است. بدون تردید سطح ارتباطات دو کشور زمینه گسترش بسیار بالایی دارد و خراسان میتواند استان پیشگام و پیشرو در این قسمت باشد. در حال حاضر مهمترین اقلام صادراتی از کشورهای مختلف و ایران شامل قطعات خودرو، میلگرد، خمیرمایه، شیشه ساختمانی، شیر خشک، شیرآلات برنجی، دارو، کاشی و سرامیک و اقلام وارداتی از سوریه نیز روغن زیتون است.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی اضافه کرد: در حوزه صادرات و واردات حجم و تنوع اقلام کشور سوریه بیشتر از اقلام مطرح شده است. در حال حاضر روسیه با ۲۲ درصد، ترکیه با ۲۰ درصد و چین با ۱۱ درصد، کشورهای عمده صادرکننده کالا به سوریه هستند. با وجود شرایط و اشتراکات دو کشور، ایران باید جزو کشورهای اول ارتباطات تجاری با سوریه باشد. کمیتههای مختلفی بین دو کشور در حال شکلگیری بوده یا شکل گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: موافقتنامه و یاداشتهای تفاهم تجاری مختلفی نیز بین دو کشور وجود دارد که برخی از این یادداشتها به ۷ یا ۸ سال گذشته یا قبل از مشکلات سوریه برمیگردد، از جمله آن موافقتنامهها و یاداشتهای تجارت آزاد و ترجیحی، اجتناب از اخذ مالیات مضاعف و ترکیبات بانکی و گمرکی بین دو کشور است. این نکات بخشی از زمینههای فعالیت تجاری دو کشور در گذشته و حال بوده که با شناخت ظرفیتهایی که وجود دارد، امکان رشد سریع و مضاعف ارتباطات تجاری و سرمایهگذاری در حوزههای مختلف فراهم میشود.
غفوریمقدم گفت: ایران یکی از کشورهای بزرگ در حوزه صنعت، معدن و تجارت در آسیا و خاورمیانه است. خراسان رضوی و مشهد به عنوان یکی از قطبهای صنعتی ایران بوده، بنابراین در تمام حوزههای صنعتی، اقتصادی و تجاری به خصوص حوزه فنی و مهندسی آمادگی افزایش تعاملات تجاری با سوریه را داریم.
منبع خبر: ایسنا